Welke B12 dosering heb ik nodig?

Vitamine B12 is er in verschillende vormen en doseringen. Welke je nodig hebt is afhankelijk van je situatie. Het is daarom belangrijk dit per persoon te bekijken en zorgvuldig af te wegen. In dit artikel gaan we hier wat dieper op in en helpen we je met het maken van de juiste keuze.

Vormen van B12

Vitamine B12 is in verschillende varianten verkrijgbaar. De meest gebruikte vormen zijn:

Cyanocobolamine is van oorsprong een niet natuurlijke variant van B12. Het wordt in het lichaam omgezet tot een fysiologisch opneembare vorm en laat een klein restproduct achter.

Adenosylcobalamine en methylcobalamine zijn de biologische actieve vormen (co-enzym B12) die onder andere te vinden zijn  in het bloedplasma en celmitochondriën. Deze vormen behoeven geen omzetting meer en zijn direct beschikbaar voor het lichaam. Zowel methylcobalamine als adenosylcobalamine hebben belangrijke biochemische en therapeutische voordelen in vergelijking met de niet actieve vormen van B12.

Hydroxocobalamine wordt vaak gebruikt voor intramusculaire injecties. Als smelttablet is deze optie zinloos. Het is onder de tong namelijk niet opneembaar.

Wil je graag advies van 1 van onze B12 therapeuten? Bezoek dan deze pagina.

B12 aanvullen bij deficiëntie

Een deficiëntie aan vitamine B12 kan worden opgespoord met bloedonderzoek en aangepakt met injecties of smelttabletten. De tablet wordt onder de tong gelegd, lost daar op en wordt in de bloedbaan opgenomen. De injecties worden in een spier geïnjecteerd (intramusculair), meestal de bilspier door zijn grote oppervlak,  en lekt langzaam het lichaam in. De twee actieve vormen, adenosylcobalamine en methylcobalamine, zijn direct actief en kunnen veilig heel hoog gedoseerd worden via smelttabletten om tekorten aan te vullen.

Bloedwaarden van vitamine B12

De bloedwaarden van vitamine B12 zijn echter geen goede indicator voor de dosering die je nodig hebt en welke vorm. Wel is het zo dat gezonde personen, veganisten of vegetariërs uitkomen met de Cyanocobalamine 1000 microgram als aanvulling.

Welke vitamine B12 dosering past het beste bij mij?

Gebruik je al vitamine B12 op basis van een advies van een arts of therapeut, en werken deze doseringen afdoende voor jou, kies dan de dosering en vorm die je gewend bent. Gebruik je normaal gesproken injecties, neem dan een van de hoogste doseringen van onze smelttabletten, de Combi 10.000, de Adenosylcobalamine 10.000 of de Methylcobalamine 10.000

Heb je verschijnselen die kunnen horen bij een vitamine B12 tekort, denk aan aanhoudende vermoeidheid, futloosheid, gebrek aan energie, tintelingen of psychische klachten als concentratiestoornissen, geheugenproblemen en stemmingswisselingen, dan kun je het beste de dosering bepalen op hoe lang je die verschijnselen al hebt:

  • Minder dan een maand klachten -  neem de lichtste dosering van 1000 microgram
  • 1-3 maanden klachten - neem de 3000 variant of combi 5000
  • Langer dan 3 maanden klachten -  neem de Combi 6000 of 10.000

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order!

Meld je aan voor het laatste {{:: vm.brand }} nieuws en ontvang exclusieve aanbiedingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order! {{:: vm.brand }} gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in ons Privacybeleid.

Je bent ingeschreven.