Symptomen van een vitamine B12 tekort

Wat is een B12 tekort?

Het lichaam benut zijn voorraad vitamine B12 als er tijdelijk een tekort is. Bij een langdurige periode (enkele maanden of soms jaren) zonder vitamine B12 ontstaat er een significant tekort. Dit uit zich bij iedereen op een andere manier. Lees onder de afbeelding wat de oorzaken van een b12 tekort kunnen zijn.

Onderwerpen in dit artikel

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren.

 

Wat zijn B12 tekort oorzaken?

Een tekort aan vitamine B12 in de voeding kan door verschillende oorzaken optreden. Hieronder hebben we de oorzaken onderverdeeld in drie categorieën: minder opname via voeding, verstoorde opname en een categorie overig. Ook is het mogelijk dat er bij één persoon meerdere oorzaken naast elkaar aanwezig zijn. Als de oorzaken niet eenvoudig op te lossen zijn en de klachten aanhouden dan is blijvend gebruik van vitamine B12 suppletie aan te raden.

Wil je graag weten of je een vitamine B12 tekort hebt? Test het met onze B12 bloedtest.

Minder opname via voeding

 • Macrobiotisch, vegetarisch of veganistisch dieet
 • Borstvoeding van een moeder met macrobiotische, vegetarische of veganistisch dieet of met een onbehandeld vitamine B12-tekort
 • Eetstoornissen
 • Ondervoeding

Verstoorde opname

 • Parasieten: Giardia lamblia, Diphyllobothrium Latum (vislintworm)
 • Verstoring van de opname in de dunne darm door: ziekte van Crohn, coeliakie, tropische spruw, operaties die betrekking hebben op het ileum, Imerslund-Gräsbeck syndroom, Ileitis Terminales (dunnedarm-zweer)
 • Geen of te weinig intrinsieke factor (eiwit) door: auto-immuun pernicieuze anemie, darmresectie
 • Atrofische gastritis
 • Voedings malabsorptie
 • Gastrectomie of gastrische ‘bypass’
 • Zollinger-Ellison-syndroom
 • Langdurig gebruik van maagzuurremmers (omeprazol, pantazol, nexium)
 • Verminderde maagzuurproductie
 • Maagbacterie
 • Pancreasinsufficiëntie

Overig

 • Medicijngebruik: para-aminosalicylzuur (bij tuberculose), neomycine (antibiotica), Colchicine (bij jicht), metformine (bij diabetes), Questran (cholesterolverlager), kaliumtabletten
 • Gebruik van lachgas
 • Alcoholisme

Lees ook ons artikel over welke vitamine B12 je kiest.

Wat zijn verschijnselen van een B12 tekort?

De verschijnselen en kenmerken van een vitamine B12 tekort hebben direct te maken met de functies van vitamine B12 in het lichaam.

Rode bloedcellen, zuurstof en vermoeidheid

Vitamine B12 draagt bij aan de aanmaak van rode bloedcellen. Als je een B12 tekort hebt dan is er een minder optimale aanmaak van rode bloedcellen. De rode bloedcellen vervoeren zuurstof naar onze lichaamsweefsels. Zuurstof is dan weer nodig om energie te produceren in alle cellen van het lichaam. Met minder energie kunnen we moeheid of vermoeidheid ervaren. Vitamine B12 draagt ook bij aan een vermindering van vermoeidheid en moeheid. Vitamine B12 bevordert de energiestofwisseling.

Immuunsysteem en een goede weerstand

Ons immuunsysteem bestaat uit afweercellen en antistoffen. Er zijn veel voedingsstoffen belangrijk voor een normale werking van het afweersysteem, maar vitamine B12 is daar zeker ook één van. Vitamine B12 heeft namelijk een positieve invloed op het immuunsysteem.

Het zenuwstelsel en de psychologische activiteiten

Vitamine B12 heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel zorgt ervoor dat we kunnen denken en voelen. Daarnaast bestuurt het zenuwstelstel de organen van ons lichaam waaronder de spieren. B12 is ook betrokken bij het aanmaken van de hersenhormonen. De dubbele taak van B12 uit zich ook in de kracht van B12 voor allerlei activiteiten van het brein. Vitamine B12 draagt bij aan een heldere geest, goede concentratie, een goede geestelijke balans en een goed geheugen.

Wist je dat een B12 tekort vaak ook te maken heeft met een foliumzuur tekort? Lees hier meer over foliumzuur en de cominatie met B12.

Wat zijn de gevolgen van een verstoorde opname van B12?

De gevolgen van een vitamine B12 tekort zijn breed en kunnen leiden tot allerlei ongemakken die te maken hebben met het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de energieproductie. Moeheid en vermoeidheid, een minder optimale weerstand en hoe je je voelt “tussen de oren” zijn symptomen die kunnen wijzen op een B12 tekort.

Een aanhoudend B12 tekort kan gevaarlijk zijn. Raadpleeg daarom uw (huis)arts als u een B12 tekort vermoedt.

Vitamine B12 tekort bij kinderen

Een B12 tekort kan ook bij kinderen voorkomen. Wanneer kinderen weinig dierlijke producten eten kunnen ze een B12 tekort ontwikkelen. Uit een onderzoek van het RIVM en Voedingscentrum in samenwerking met het CBS is gebleken dat kinderen tot 12 jaar te weinig fruit, groenten en vis eten. B12 wordt opgenomen uit dierlijke voeding, lees in ons artikel ‘Waar zit vitamine B12 in?‘ over in welke voeding B12 nog meer in zit.

Wanneer een kind een B12 tekort heeft, is het nuttig om dit eerst met voeding op te lossen. Wanneer dit niet werkt kan een voedingssupplement nuttig zijn.

Welke behandelingen zijn er tegen een vitamine b12 tekort?

De behandeling van een vitamine B12 tekort moet snel werkend zijn. Daarbij moet er vooral gekeken worden naar de oorzaak van het tekort. Tekorten kunnen ontstaan door veganistische of vegetarische voeding, ontstekingen of afwijkingen van het maagslijmvlies, een combinatie van veel alcoholgebruik en weinig eten, het gebruik van bepaalde medicijnen zoals maagzuurremmers en voor diabetes, een ontsteking in de darm en het gebruik van lachgas. Ook kun je een erfelijke afwijking hebben waardoor je minder goed vitamine b12 opneemt of in de cellen kunt transporteren.

De behandeling van het B12 tekort kan het snelst met injecties opgelost worden. Ook tabletten kunnen vrij snel werken, maar dan zijn goed opneembare hoog gedoseerde zuigtabletten noodzakelijk. Bij voorkeur met de actieve verbindingen en folaat.

Alcohol en een B12 tekort

Alcohol kan de opname van vitamine B12 verminderen of verstoren. Daarnaast tast alcohol de lever aan en is er door alcoholgebruik een hoger verbruik van vitamine B12. Ook kan te veel alcohol het slijmvlies van de maag aantasten en dit kan op zijn buurt ook een B12 tekort veroorzaken. Symptomen van een B12 tekort, bijvoorbeeld die te maken hebben met de zenuwen, het brein en de hersenfunctie of vermoeidheid, kunnen door alcoholgebruik verergeren.

  

Veelgestelde vragen en antwoorden

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order!

Meld je aan voor het laatste {{:: vm.brand }} nieuws en ontvang exclusieve aanbiedingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order! {{:: vm.brand }} gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in ons Privacybeleid.

Je bent ingeschreven.