B12 in combi met B6 (Pyridoxaal-5-fosfaat) en Foliumzuur/folaat (5-MTHF Quatrefolic®)

In de producten op B12.nl zie je vaak een combinatie van vitamine B12 met Vitamine B6 en foliumzuur (ook wel vitamine B11 of folaat genoemd). Dit is niet voor niks. Om goed te kunnen werken zijn de B-vitaminen onderling namelijk sterk afhankelijk van elkaar. 

Vitamine B12 is samen met foliumzuur en vitamine B6 belangrijk gebleken in de folaat- en homocysteïnestofwisseling die een goede methylering en daarmee tal van fysiologische lichaamsfuncties ondersteunt. Een te hoog gehalte aan homocysteïne kan een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten.

In de B12 producten van B12.nl gebruiken we de biologisch actieve vorm van vitamine B6, namelijk Pyridoxaal-5-fosfaat. Daarnaast wordt deze vitamine alleen in een dosering toegevoegd, passend bij de huidige richtlijnen. 

Wat is foliumzuur (folaat)?

Foliumzuur (pteroylmonoglutaminezuur) is de gesynthetiseerde versie van de natuurlijke vitamine B11. 5-MTHF (5-methyltetrahydrofolaat of in het kort 5-methylfolaat) is de eindvorm nadat er in het lichaam verschillend omzettingen hebben plaatsgevonden en we de vitamine ook daadwerkelijk kunnen opnemen.

 

Onderwerpen in dit artikel

- Samenwerking folaat, B12 en B6

- Wat gebeurt er bij een foliumzuur tekort

- B12.nl supplementen

 

Samenwerking folaat, B12 en B6

Omdat de B-vitaminen synergetisch werken, wordt een combinatie supplement van vitamine B12, vitamine B6 en foliumzuur aangeraden. Dat is ook de reden dat de B12 supplementen van B12.nl meestal ook foliumzuur en vitamine B6 bevatten. Deze vitamines versterken elkaars werking en zijn samen betrokken bij verschillende processen in het lichaam. 

Waar is B6 en foliumzuur goed voor?

Zowel vitamine B12, B6 en foliumzuur dragen bij aan fundamentele functies in het lichaam waaronder voor de vorming van rode bloedcellen en daarmee voor de beschikbaarheid van zuurstof en voedingstoffen in het lichaam.  Daarnaast dragen deze B-vitamines allen bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem en zorgen daarmee mede voor een goede weerstand. Ook dragen deze stoffen allen bij aan een heldere geest, geestelijke veerkracht, een goede leerprestatie en gemoedstoestand. En worden deze vitamines gebruikt om een gebrek aan energie te helpen verminderen en worden deze stoffen ingezet om op opnieuw fit te worden.  

Vitamine B12, B6 en foliumzuur zijn dus zeer nauw betrokken en hebben veel dezelfde ondersteunende functies. De combinatie hiervan in één tablet zorgt voor een optimale werking van de afzonderlijke stoffen en zorgt ervoor dat tekorten van één van deze B-vitamines niet gemaskeerd worden.

Wat gebeurt er bij een Foliumzuur tekort?

Doordat veel verschillende functies in het lichaam worden ondersteunt door zowel vitamine B12, B6 en foliumzuur worden tekorten van één van deze vitamines ook vaak verborgen door een ander. 

Gevolgen bij tekort aan foliumzuur

Kenmerkend bijvoorbeeld voor een vitamine B12-tekort, maar ook foliumzuurdeficiëntie, is het optreden van secundaire bloedarmoede. Bloedarmoede ontstaat meestal door een ijzertekort, maar kan ook ontstaan door een tekort aan vitamine B12, B6 en/of foliumzuur. Vitamine B12 zorgt samen met vitamine B6 en foliumzuur voor de opname van ijzer door het lichaam. Zonder een specifieke bloedtest op deze voedingsstoffen is het vaak moeilijk te onderscheiden van welke B-vitamine iemand een deficiëntie heeft.

Vitamine B12 met Foliumzuur en B6 supplementen

Samenvattend, wordt er bij B12 supplementen foliumzuur en B6 toegevoegd om niet alleen de werking van vitamine B12 te versterken, maar ook tekorten van bijvoorbeeld foliumzuur te voorkomen. Een tekort aan foliumzuur komt vaker voor in combinatie met andere B-vitaminetekorten, zoals vitamine B6 en vitamine B12. Het is daarom geen gekke gedachte om foliumzuur (samen met vitamine b12) te slikken bij een tekort aan b12. Omdat de stofwisseling foliumzuur en vitamine B12 vaak hand in hand gaan, zijn de supplementen van B12.nl hierop ontwikkeld. De supplementen waarbij wij Folaat hebben toegevoegd, zijn de adenosylcobalamine tabletten en de methylcobalamine tabletten.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order!

Meld je aan voor het laatste {{:: vm.brand }} nieuws en ontvang exclusieve aanbiedingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order! {{:: vm.brand }} gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in ons Privacybeleid.

Je bent ingeschreven.