Hoeveel vitamine B12 mag ik nemen?

De Nederlandse Gezondheidsraad geeft aanbevelingen over de hoeveelheid vitamines die een individu dagelijks minimaal nodig heeft. Dit hangt af van je leeftijd en of je een man of een vrouw bent. Voor elke vitamine bestaat er een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). ADH is de hoeveelheid die voldoet aan de gemiddelde behoefte van de Nederlandse bevolking, rekening gehouden met een ruime marge voor verschillen in behoeften. De ADH voor vitamine B12 voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar is vastgesteld op 2,8 microgram per dag. Er wordt wel onderscheid gemaakt in verschillende leeftijdscategorieën. 

Onderwerpen in dit artikel

- Hoeveel vitamine B12 mag je per dag?

- Bestaat er een overdosis aan B12?

- Hoeveel vitamine B12 heb ik nodig?

- Veelgestelde vragen en antwoorden

Vitamine B12 is essentieel voor een normale werking van het zenuwstelsel, het immuunsysteem, het hart-en vaatstelsel en het maag-darmstelsel.

Hoeveel vitamine B12 mag je per dag (ADH)?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor volwassen is 2,8 microgram vitamine B12. Eigenlijk is er geen maximum aan vitamine B12 omdat alles wat je teveel inneemt niet wordt opgenomen.

Bestaat er een overdosis, teveel of overschot aan B12?

Er zijn geen nadelige gevolgen bekend bij een overdosis, of te hoge inname van vitamine B12. Teveel vitamine B12 wordt niet opgenomen in de darmen en het overschot aan B12 verlaat het lichaam via de urinewegen. De Gezondheidsraad geeft ook geen bovengrens aan de hoeveelheid B12 suppletie.

Hoeveel vitamine B12 heb ik nodig?

Vitamine B12 is voor diverse processen in ons lichaam belangrijk. Een gezond B12-niveau zorgt ervoor dat de energiehuishouding van alle cellen optimaal functioneert.

Dagelijks hebben volwassenen een hoeveelheid van 2,8 microgram vitamine B12 nodig. Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Als mensen voor een lange tijd niet genoeg dierlijke producten en dus minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgen, dan kan dit op de lange termijn voor een tekort aan b12 zorgen.

In welke producten zit B12 eigenlijk? 

Bron
: www.voedingscentrum.nl

Categorie/leeftijd 

Dagelijkse aanbeveling vitamine B12 (microgram) 

Kinderen

 

0-6 maanden

0,4

6-11 maanden

0,5

1-3 jaar

0,7

4-8 jaar

1.3

Mannen

 

9-13 jaar

2,0

14-18 jaar

2,8

19-50 jaar

2,8

> 50 jaar

2,8

Vrouwen

 

9-13 jaar

2,0

14-18 jaar

2,8

19-70 jaar

2,8

> 70 jaar

2,8

Zwangere vrouwen

3,2

Veelgestelde vragen en antwoorden

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order!

Meld je aan voor het laatste {{:: vm.brand }} nieuws en ontvang exclusieve aanbiedingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order! {{:: vm.brand }} gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in ons Privacybeleid.

Je bent ingeschreven.