Vitamine B12: injectie of tablet? 

In Nederland hebben naar schatting meer dan een miljoen mensen een tekort aan B12. Dit kan lang onopgemerkt blijven en veel klachten veroorzaken. De oorzaak kan worden gevonden in het niet eten van dierlijke producten, een eenzijdig voedingspatroon , het gebruik van medicatie of problemen met de opname van B12. Wanneer er een tekort geconstateerd wordt zijn injecties in de meeste gevallen eerste keus. Maar is dit noodzakelijk of kan een tekort ook worden aangevuld met een goed gedoseerde tablet?

Wat doet vitamine B12?

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine en speelt een grote rol in tal van processen in het lichaam. Deze vitamine kan alleen via de voeding worden ingenomen en bij bijvoorbeeld eenzijdige voeding, vegetarisch of veganistisch dieet of een grote vraag van het lichaam tekort schieten. Zo kunnen klachten ontstaan. Ook is het gebruik van medicatie voor bijvoorbeeld maagklachten of problemen met de opname van B12 een van de oorzaken van een tekort.

Vitamine B12 is een duizendpoot en voor heel veel biologische processen van belang. B12 is belangrijk voor  de aanmaak van nieuwe cellen, zoals rode bloedcellen, bevordert de energiestofwisseling, activeert de natuurlijke energie in het lichaam. Verder ondersteunt vitamine B12 het immuunsysteem en helpt het vermoeidheid en moeheid te verminderen. B12 is goed voor het geheugen, de concentratie, de leerprestatie, de gemoedstoestand en draagt bij aan een goede geestelijke balans en  de aanmaak van zenuwcellen.

Bloedonderzoek

Met een bloedtest kan worden opgespoord of er voldoende b12 in het bloed aanwezig is. Dit geeft overigens niet altijd goed weer hoeveel en hoe goed de vitamine B12 in de cellen functioneert maar wel of de vitamine B12 vanuit de voeding voldoende opgenomen wordt. Wanneer dit niet het geval is kan extra B12 nodig zijn. Vaak is dit te merken aan klachten die zich uiten op het werkgebied van deze vitamine.

B12 injecties versus B12 tabletten

Een tekort aan vitamine B12 kan worden aangepakt met injecties of via sublinguale tabletten. Sublinguale toediening betekent onder de tong .De tablet wordt onder de tong gelegd en lost daar op. De injecties worden in een spier geïnjecteerd, meestal de bilspier door zijn grote oppervlakte en de B12 lekt langzaam het lichaam in. De meest voorkomende B12-injectievormen zijn hydroxycobalamine, adenosylcobalamine en methylcobalamine.

 

Een injectie moet in Nederland via een arts voorgeschreven worden omdat er een receptplicht is. De apotheek levert de injectie uit en deze kan door een arts of verpleegkundige gezet worden.

Het grootste voordeel van een injectie is dat er een hele hoge dosering in één keer in het lichaam brengt. Gaat de opname vanuit de voeding minder goed dan kan met een injectie voor weken B12 ingespoten worden.

 

Er zijn nu sublinguale tabletten op de markt die met nieuwe technologie zo ontwikkeld zijn dat ze een injectie in veel gevallen kunnen vervangen. Deze tabletten zijn speciaal gemaakt om onder de tong door het slijmvlies opgenomen te worden en zo via het bloed de verschillende weefsels te bereiken. De vormen in deze tablet zijn cyanocobalamine, adenosylcobalamine en methylcobalamine. De laatste twee kunnen ook hoog gedoseerd worden. Dankzij deze nieuwste technologie, die slechts bij enkele tabletten beschikbaar is, is  het mogelijk om combinaties van verschillende vormen B12 met bijbehorende ondersteunende vitamines in één tablet te vormen.  

Zo kan er een vitamine B12 combi met foliumzuur gebruikt worden. Deze vitamines hebben een belangrijke synergie. De injecties bevatten slechts één enkele vorm. Het nadeel van een tablet is een kortere afgifte. Regelmatige suppletie zal nodig zijn.

 

De 2 actieve vormen, adenosylcobalamine en methylcobalamine zijn direct actief en kunnen veilig heel hoog gedoseerd worden. Zo hoog dat ze het niveau van een maandelijkse injectie halen en de trip naar de huisarts uitgespaard kan worden.

 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order!

Meld je aan voor het laatste {{:: vm.brand }} nieuws en ontvang exclusieve aanbiedingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang {{vm.discount}}% korting op je eerste order! {{:: vm.brand }} gebruikt je persoonlijke gegevens zoals beschreven in ons Privacybeleid.

Je bent ingeschreven.